La llet

 

La llet és la matèria primera en què s'elaboren productes làctics. Aquesta és un líquid blanquinós i opac, produït per la secreció de les glàndules mamàries de les femelles dels mamífers. És l’aliment per alimentar tota mena de mamífers, tant humans com animals, però la seva funció principal és nodrir les cries, fins que són capaces de digerir tres aliments.

 

Podem trobar diferents mamífers, que d’aquests s’extreu llet per produir productes làctics per el consum humà, com per exemple:

- La vaca europea.                                                           . 

- El búfal.

- L’Iac.

- L’Ovella. 

- La cabra. 

- El camell. 

- La llama. 

- Els cèrvols. 

- Els èquids.

Els diferents productes làctics que podem trobar són: 

- Iogurts.

- Mató.

- Formatge.

- Llet.

- Nata.

- Mantega ...

      

  

 

 

  

Les glàndules mamaries dels mamífers domèstics, s’anomenen braguers. La secreció làctica d’una femella dies abans i després del part s’anomena calostre o colistre.      

 

Els nutrients que aporta el consum, de la llet el nostre cos són, Calci:  Per al creixement i enfortiment dels ossos i dents. Fòsfor: Per al desenvolupament de la memòria i la cura del cervell. Proteïnes: Per als músculs.  Vitamines: Vitamina A per al creixement i la visió i  vitamina D per a l'ajuda en els processos d'absorció del calci.  Minerals: Com el Magnesi, Iode, Potassi i Ferro com a font de força i vitalitat. I per últim Hidratació: Per hidratar l'organisme especialment després de l’exercici.

La intolerància a la lactosa, és la incapacitat de l’oganisme per digerir la lactosa, el sucre predominat a la llet, i els símptomes típics de la intolerància a la lactosa són nàusees, rampes, distensió, dolor abdominal, diarrea i flatulència.